Storån
I den vackra miljön kring Rävlanda i Härryda kommun rinner Storån. Detta naturlandskap har skapats och förädlats sedan istiden av erosionen och kulturlandskapet kring ån vittnar om en sedan länge brukad jord. Att återställa Storån, och riva gamla kraftverk, har gett nytt liv i vattendraget.
Vid istidens slut och åren efter gick havet upp i Storåns dalgång och avsatte grus och sand. Det bildades då ett deltaplan. Resterna av detta delta syns som Värreds deltaplan och som Hedens deltaplan. En del av detta sand- och grusmaterial transporterades bort av rinnande vatten och dagens meandrande Storån med dalgångar bildades i den sprickdal som finns i urberget. När landhöjningen skedde kunde dalgångens goda odlingsmarker bildas bland annat av de havsleror som då avsattes när havet försvann från området.
Runt Hedens deltaplan finns en markerad promenadslinga där man med hjälp av ett litet informationshäfte kan ta del av områdets historik. Häftet finns vid hembygdsgårdens informationsskylt över promenadslingan. Vid slingan finns också ett grillhus med utsikt ner mot Storån.
Storåns dalgång är av riksintresse för både natur- och kulturmiljövården i Härryda kommun. Stora delar av Storån och dess biflöden har höga naturvärden. Exempel på djurarter som lever här är Lygnernöringen, flodpärlmussla, ål och bäcknejonöga. Floran i biflödenas raviner är också av högt naturvärde t ex växer Strutbräken i Gisslebäckens ravin. Storån rinner ut i sjön Lygnern.
Fem gårdar kallades redan 1547 för “Räfflunde by”. Dessa gårdar var början på det samhälle som heter Rävlanda idag. Genom åren har skogs- och jordbruk bidragit till utvecklingen och när järnvägen blev klar 1894 kunde bland annat virke transporteras lättare in till Göteborg. Jordbrukets odlingsyta var som störst under 1930-talet.