Nääs
Dagens Nääs är en vacker slottsmiljö med stora träd och promenadstigar som går genom området längs med Sävelången. Området är ett naturreservat.
Här finns något för de flesta att se och uppleva. Området erbjuder till exempel restaurang, café, boende, konsthantverk och butik, utställningar, byggnadvårdscentrum, kursverksamhet, konferenser, Mulle Meckverkstad, turistinformation och guidade turer på slottet. Nääs ridcenter har också sin verksamhet här.
Platsen har spår av mänsklig aktivitet sedan sen bronsålder. Ett tidigt dokument i form av ett kungligt brev berättar att år 1529 bodde en Joen Småsven i Nääs i Skallsjö socken. Under 1500-talet fram till 1825 har slottet och området ändrat utseende flera gånger beroende på vilka som bott och verkat här. Framtill 1825 har flera adliga ätter ägt Nääs till exempel ätterna Natt och Dag, Oxenstierna och Reenstierna. I slottsköket har bärande ekstockar daterats att de höggs ner någon gång i början av 1630-talet!
Grosshandlare Peter Wilhelm Berg och hans fru Johanna Rönnow övertog gården 1825 och några av de byggnader som finns idag uppfördes då. Det blev en andra våning på slottet och stenladugården, Mellannääs och Lillnääs byggdes liksom stenbron över Sävelången. Ett nytt stall med spannmålsmagasin tillkom liksom förnyad allé och karpdammar. August och Euphrosyne Abrahamson köpte Nääs 1868. August var grosshandlare i Göteborg och det var han som startade slöjdseminariet 1872. August systerson Otto Salomon blev rektor för verksamheten som till en början riktade sig till barn som fick lära sig ett hantverk för sin försörjning för att sedan utbilda lärare i slöjdkunskaper. Under 1960-talet flyttades verksamheten till Linköping.
När August dog 1898 testamenterades hela egendomen Nääs så att en stiftelse bildades för att slöjdutbildningen skulle kunna fortleva.Stiftelsens två huvudsakliga ändamål är att dels bevara och levandegöra Nääs som kulturarv, dels att främja slöjdens och hantverkets fortlevnad. Idag förvaltar stiftelsen även över ca 15 00 hektar mark och ett 60-tal byggnader.
I närheten av slottet finns idag en grodtunnel för grodpassage under vägen mot Öijared. Det var landets första i sitt slag.