Paddla i Mjörnbygden
Ett måste för den som behöver lite rekreation så ta på flytvästen och paddla i sjöarna i Göteborgs insjörike. Antingen kan du hyra eller också har du köpt ett eget flytetyg som ger dig förutsättningar att utforska de ”hundra sjöarnas bygd”. Sök efter eller beställ ”Friluftskarta Alingsås – Härryda – Lerum – Mölndal – Partille” så ser du alla möjligheter på samma vattenavstötande papper på en gång.
Kanot eller kajak kan hyras vid restaurang Sjölyckan i Lerum eller vid Lövekulle camping. Det går ofta även bra att hyra av andra gårdar som ligger utmed sjökanterna runt om. Fördelen med kanoten är billigare att hyra och lättare att packa medan kajak är att den är lättpaddlad, smidig och snabb. Du kan antingen paddla i en sjö, ta dig runt mellan sjöar med en kanotkärra eller lasta på din kajak/kanot på ett takräcke eller vagn för att upptäcka eller fiska i fler sjöar.
Sjöar
Mjörn är den största sjön i området. Sjön har många fina öar, väl värda ett besök, vilket intresse som även delas med motor- och segelbåtsfolk. Sjön kan ha relativt hög sjögång för att vara i en sjö och vid hög sjö är det viktigt att tänka på att paddla när strandkanten. Är det fina dagar rekommenderas besök på Risön och övernattning på ön norr om som har vindskydd och en mycket bra lägerplats. För den mer bekväma paddlaren framstår campingplatsen, med möjlighet till dusch och mat, säkerligen som det bästa alternativet.
Gerdsken nås från Mjörn via en platt och enkel fikapromenad genom stadskärnan i Alingsås. Lyft kan ske var som utmed Säveån eller längre upp vid Landskyrkan. Iläggningsplatsen är efter Stampens kvarn och sedan paddlar du förbi det välrenommerade köpcentrumet Vimpeln innan man når den badvänliga sjön. Gärdsken erbjuder stilla vatten och många långdistanssimmare tränar i sjön, så håll uppsikt. Fåglar att se är bland annat sothönor, skäggdoppingar och grågäss. I den södra vassen, innan minilyftet vid spången, är de vackra näckrosorna en ljuvlig syn.
Lilla Färgen är blott en kort och äventyrlig åpaddling bort, där vassen står i givakt utmed åkanten. Vid tre tillfällen får man hålla ner huvudet för ”broar” så glid lugnt där. Har du tur får du se rovfågel över huvudet och änder i vassen. Väl framme vid fördämningen vid sjön får du lyfta din farkost tio meter innan den lugnt glider ner i sjön vid stranden. Lilla Färgen är en liten sjö, där motorbåtstrafik är tillåten. Utmed sjökanten ligger ett vandrarhem, Hjälmareds folkhögskola (www.hjalmared.se). I sundet mellan Lilla och Stora Färgen, vid den södra delen av sjön, finns den lilla bron.
Stora Färgen ligger framför dig som ett guppande nöjesfält. Utmed sjökanten ligger Färgengården som går att hyra av Svenska kyrkan. Paddla på lite äventyr till Lilla Slättö (de övriga öarna är fågelskyddsområden) eller ta dig till Lygnareds campingen och bada, ät och fika. Snart är det dags att lägga till vid Edsås. Där står inför valet mellan en lugnare tur, via Ömmern, eller tuffare etapp, via Nären, Ören och Laxån.
Ömmern är en av traktens lomrikaste sjöar. Det krävs däremot en kraftansamling innan man kommer upp till sjön. Två kilometer promenad med sitt flytetyg uppför en brant backe är ansträngande för den bekväma paddlaren men många är de som klarat denna utmaning före dig. Väl framme i Sandvik rekommenderas ett bad i den så paddlingsvänliga och örika sjön. Passa på att njut och häng gärna ut kroken efter öring. (Som vuxen ska du alltid se till att skaffa fiskekort.) Denna sjö ska du inte stressa igenom. Slå läger på Abborreö eller glid vidare till lägerplatsen vid Lövhult.
Nären, Ören och Laxån ger dig tuffare och glädjefull paddling, och ligger också på längre avstånd från Edsås. Efter sjöarna Nären och Ören kommer forspaddlingen. Laxån kan på sina ställen vara grund, men med en aluminiumkanot eller hårdbottnad kajak går det att vid högre flöden ta sig ner till Ömmern, för att där glida in i Lövhult efter en spännande dagstur. (En dagstur kan således vara just, Ömmern, Nären. Ören och Laxån.)
Torskabotten är en liten snirklig sjö att paddla sig igenom. Har man gjort en bokning i Scoutstugan har man dragit det långa strået. Att hissa flaggan och slå läger här för en natt kan både vara bra för att torka sina våta kläder och njuta av den enkla stugan vid sjökanten. Paddlar du fram till Tollered finns det ett bra bad innan det är dags för att ta fram kanotvagnen igen. Nu ska du ner till Sävelången.
Sävelången hägrar nedanför backen. Kanske stannar du till i mataffären, pizzerian eller på restaurangen innan du kommer fram till iläggningsplatsen. Sävelången (beskrivs mer under Annex Nääs) är en sjö för finsmakaren. Stanna vid Nääs slott, Nääs fabriker, Sjölyckan eller Norsesunds Världshus. Se på programmet för dessa platser för att förgylla din tur. Kanske har du packat ner lite festligare kläder i en vattentät säck som kommer till användning.
Lillelången och ett litet lyft så är du tillbaka i Mjörn igen.
För den nitiske kajakpaddlaren så behöver du två dagar på dig för denna rundtur. Den som tar det med lite mer med välbehag har övernattat tre nätter under strapatsen och då sovit på camping, vandrarhem och scoutstuga, grillat, ätit pizza, fikat, varit på konsert, sett trollsländor, fiskat öring, sett lom och fiskgjuse och därmed skapat ett oförglömligt minne för livet med sina vänner.