Annex till Mjörnbygdens Naturcentrum
Föreningen Mjörnbygdens Naturcentrum har som mål att skapa ett naturum i den tidigare restaurangen Tallhyddan i Nolhagaparken i Alingsås. I ett naturum får du veta mer om djur, växter, geologi och kulturhistoria och vad som format det område där du befinner dig. Naturvårdsverket beskriver syftet med naturum så här:
”Naturum ska visa vägen in i naturen. I naturum ska besökaren på ett lustfyllt sätt få kunskap om
naturen, förståelse och känsla för alla dess värden samt inspireras att bege sig dit, vistas där och få en fördjupad naturkontakt som utbyte av sitt besök.”
Annex till naturcentrum
För att decentralisera verksamheten vid Mjörnbygdens Naturcentrum, har Föreningen Mjörnbygdens Naturcentrum genom finansiering med ett Leaderprojekt inrättat ett antal annex till naturcentrumet. Meningen med annexen är ge fler människor möjlighet att informera sig om och skaffa sig kunskaper om naturen i de kommuner som utgör Göteborgs insjörike (Alingsås, Lerums, Partille och Härryda kommuner). Genom annexverksamheten sprids naturinformationen närmare till invånare och besökare till platser dit människor tar sig av annan anledning. Annexen är också ett sätt att bidra till att förverkliga regeringens mål för friluftsliv genom att ge information om närnaturen kring intressanta målpunkter. Annexen är sedan tidigare intressanta besöksplatser som genom denna satsning får en förstärkt roll som stödjepunkter för att få människor att lättare hitta ut i naturen. Annexen är placerade i Gräfsnäs, Brobacka, Risön och Dammsjöås i Alingsås kommun, i Floda och Nääs i Lerums kommun, i Jonsered i Partille kommun samt i Rävlanda i Härryda kommun.
Projektets verksamhet
Projektets grundidé är att sprida information. Huvudpunkten är den utställningsverksamhet som planeras på de olika annexen. Utställningarna kommer att spegla den natur som finns närmast annexet, ofta manifesterat i ett naturreservat. För att nå ut med denna information har vi skapat en hemsida, tryckt upp broschyrer och annonserar i lokal media. Ett mera personligt sätt att informera om olika natur- och kulturvärden är att delta i de vandringar och aktiviteter som hålls vid annexen. Sådana arrangemang genomförs t.ex. av lokala hembygdsföreningar, naturskyddsföreningar, turistföreningar eller avdelningar av Friluftsfrämjandet. Även Västkuststiftelsen är mycket aktiv när det gäller att arrangera denna typ av vandringar i Västra Götalands län.