Mjörn är en av länets största sjöar, med mycket höga värden för både naturvård och friluftsliv. Mjörn är en fiskrik klarvattensjö, som med sina många vikar och inte mindre än 60-talet namnsatta öar och skär, har en rik flora och fauna och dessutom ett mycket stort värde för friluftslivet. Här finns allt från grunda fågelrika vikar, såsom Brobackaviken, till karga öar, vida vattenytor och tilltalande stränder både i form av klippor, ekhagar och barrskogar. Totalt sett finns en mycket stor biologisk mångfald kopplad till de rika lövskogarna kring Mjörn. Herrgårdarna Bryngenäs, Öjared, Östad och Vikaryd har alla satt sin prägel på miljön. Kring egendomarna ligger parkliknande bok- och ekskogar med öppna beteshagar. I Mjörn finns ett flertal glacialmarina relikter i kräftdjursfaunan men också fiskfaunan har högt värde. Den storvuxna mjörnöringen är klassad som riksintressant. Fiskar runt 10 kg har landats. Liksom i Anten satsas stor energi från fiskevårdsområden och sportfiskeföreningar på åtgärder för de trängda lokala öringsbestånden.
Även nätverket av lövskogar kring sjöarna har höga värden. Lövskogarna kring Anten och Mjörn och anknytande sjöar i Säveåns dalgång är utpekad som en av ett 40-tal särskilt värdefulla lövskogstrakter i landet. Några av de allra värdefullaste objekten ligger nära Brobacka.
Vattenleden förbi Brobacka utgör också en sträckled för fåglar, och Brobackas läge och terrängförhållanden gör platsen till en utmärkt lokal att följa fågelsträcken både höst och vår. Ålanda ström och utloppet i Brobackaviken är i regel isfria vintertid, vilket gör att vattnet under isvintrar utnyttjas flitigt av svanar, änder, skrakar, och strömstarar. Även örnar lockas ibland av sjöfågelansamlingarna.